A világ divatjának szövevényében kevés olyan ország van, amely elmondhatná magáról, hogy olyan meghatározó szerepet tölt be ezen a területen, mint Franciaország. A francia divat sok évszázados múltra visszatekintő, illusztris történelme kitörölhetetlenül rányomta bélyegét az iparágra. A haute couture-től a hétköznapi eleganciáig a francia stílus olyan utánozhatatlan vonzerőt sugároz, amely ma is rabul ejti a divatrajongókat világszerte.

Gall divattörténet

A franciákhoz mindig is közel állt az az attitűd, hogy a lehető legelegánsabb módon fejezzék ki társadalmi hovatartozásukat. Mindezt pedig innovatív megoldásokkal és eleganciával fűszerezve. A 17. és 18. század pazar – már-már túlzó – stílusától kezdve, amelyet jól illusztrált Marie Antoinette megjelenése, egészen Christian Dior 20. századi forradalmi „New Look”-jáig, amely újradefiniálta a háború utáni divatot, Franciaország óriási hatással volt a divatiparra. Történelme során a francia divat a kreativitás hajtóereje volt, és olyan ikonikus formákat, sziluetteket, anyagokat és kiegészítőket hívott életre, amelyek ma is meghatározzák a globális divatvilágot.

Időtlen elegancia

A francia divat egyik meghatározó vonása a klasszikus és az avantgárd közötti kifogástalan egyensúly. A francia tervezők mindig is kitűntek a hagyományos elegancia és a merész innováció ötvözésével, és olyan ruhadarabokat alkottak, amelyek egyszerre időtállóak és modernek. Ez tette lehetővé, hogy az adott stílusok idővel a nagyközönség számára is elérhetőek legyenek.

Gondoljunk csak az ikonikus Chanel tweed kabátra. A kabátot Coco Chanel tervezte az 1950-es években, és jól példázza, hogy a klasszikus szabást és eleganciát hogyan lehet mégis formabontóvá tenni. A régmúlt és az újdonság ötvözése adja a francia divat egyediségét, amely kiállta az idők próbáját.

Semmi sallang

A francia divatot mindig is az egyszerűség és a könnyed sikk jellemezte, vagyis a „kevesebb több” alapelv. A francia tervezőknek mindig is egyedülálló tehetségük volt és van ahhoz, hogy az egyszerű ruhadarabokat a részletekre való aprólékos odafigyelés és a tökéltes kivitelezés révén alakítsák újszerűvé.

A párizsi stílus tökéletesen összefoglalja ezt a filozófiát. Egy könnyedén összedobottnak tűnő együttes – egy tökéletesen illeszkedő blézer egy egyszerű felsővel, farmerrel vagy kosztümnadrággal, és egy finom sállal párosítva. Valahogy így lehet elképzelni a párizsi stílust, amelyet egy tipikus francia nő a mindennapokban visel. Ez a kultúra része, hiszen a francia mindennapokat élve már gyermekkoruk óta ez veszi körül a franciákat, így a legtöbbjük számára ez természetes. (Na persze ne gondoljuk, hogy minden francia nő és férfi megjelenése mindig kifogástalan, közöttük is vannak különbségek.) Amennyiben azonban mi is hasonló párizsi stílusra vágyunk, érdemes egy stílustanácsadó segítségével összeállítani kapszulagardróbunkat, így könnyedén képviselhetjük ezt a stílust a mindennapokban.

Haute Couture: A divat csúcsa

A francia divat csúcsán a Haute Couture (magas színvonalú ruhakészítés) világa áll – egy olyan terület, ahol a kézművesség már művészi formává emelkedik. A tökéletesség iránti elkötelezettségükről híres párizsi műhelyekben szakképzett szabók évszázados technikákat követve aprólékosan, kézzel készítik el a ruhadarabokat, de minimum az előszéria darabjait.

A Haute Couture kollekciókat az exkluzivitás jellemzi, gyakran bonyolult hímzésekkel, pazar anyagokkal és innovatív tervezési koncepciókkal. Bár ezek a ruhadarabok talán soha nem kerülnek az utcára, hatásuk a ready-to-wear (hordásra alkalmas) kollekciókba is beszivárog, és még a hétköznapi divatot is képesek megtölteni egy csipetnyi különlegességgel.

Kulturális fúzió

A francia divatházak tervezői folyamatosan járják a világot, hogy inspirálódjanak a különböző országok kultúráiból és azokat átemelve a divatiparba, létrehozzák saját önálló kollekciójukat. Ugyanakkor a 21. században – részben a digitalizációnak köszönhetően – már inkább fogadják a világ minden tájáról érkező ruhaipari tervezőket, mivel Párizs már a kreativitás olvasztótégelye is, ahol ez a sokszínűség a francia divatot globális perspektívával ruházza fel, ugyanakkor összetéveszthetetlenül megkülönbözteti azt a többitől. Ennek a fúziónak az ékes bizonyítéka Yves Saint Laurent ikonikus „Mondrian” ruhája. A ruhát Piet Mondrian holland festő geometrikus művészete ihlette, a ruha a művészet és a divat harmonikus keveredését mutatja be, egyetlen ruhadarabban egyesítve a kreatív kifejezés különböző formáit.

Divatházak

Franciaország számos ikonikus márkának ad otthont, amelyeknek tervezői rengeteg meghatározó ruhadarabot álmodtak meg. Nézzük, hogy melyek azok a francia divatházak ‒ a teljesség igénye nélkül, amelyek maradandó nyomot hagytak a divatban.

  • Chanel: Az egyik legikonikusabb francia márkát Gabrielle „Coco” Chanel alapította. A márka az időtlen elegancia és a luxus szinonimája. A kis fekete ruha, a klasszikus Chanel-kosztüm, a steppelt kézitáska láncos pánttal és az egymásba fonódó CC logó a cég jellegzetes stílusának emblematikus elemei.
  • Louis Vuitton: Az 1854-ben alapított márka a csúcskategóriás bőrárukról, bőröndökről és kiegészítőkről híres. A LV monogram, amelyet a szecessziós mozgalom ihletett, a luxus szimbólumává vált az egész világon
  • Dior: Christian Dior forradalmasította a világháború utáni divatot nőies és fényűző ruháival. A „New Look” sziluett, amelyet a derékban szűkített ruhadarabok és a terjedelmes szoknyák jellemeznek, a divatház örökségének maradandó védjegye. A Lady Dior kézitáska és a J’adore illat szintén ikonikus Dior alkotások.
  • Hermès: A stílusikonokról elnevezett Birkin és Kelly táskák a világ legkeresettebb és legikonikusabb kiegészítői közé tartoznak. A Hermès selyemsálakról, nyakkendőkről és kiváló minőségű bőrárukról is ismert.
  • Yves Saint Laurent (YSL): Az Yves Saint Laurent és Pierre Bergé által alapított YSL modern és androgün dizájnjairól ismert. A nőknek készült „Le Smoking” szmoking öltöny forradalmasította az estélyi öltözködést, és ma is szimbólumnak számít. Az alkotót állítólag egy Marlene Dietrichről készült fénykép inspirálta. Az YSL ruhák által képviselt elegáns szabásvonal jelentős hatással volt a divatra.

Könyvajánló

Több könyvet is találunk a francia nők stílusáról. Néhányat had ajánljak figyelmedbe, melyeket olvastam és nagy hatással voltak rám.

  • Tish Jett: Mindig sikkesen!
  • Annae Berest: Legyél te is párizsi nő!
  • Aurélie Godefroy: Élj úgy, mint Coco Chanel

Végszó

Vitathatatlan a franciák előnye a divatiparban. Lényegében az olaszokat leszámítva utcahosszal vezetnek, irányt adva világnak, hogy mit ildomos hordani. Persze őket sem érdemes vakon követni, és törekedni kell arra is, hogy öltözködésünk önazonos legyen, de a francia divat kétségkívül remek inspirációt jelenthet saját stílusunk kialakításához.

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!