A harisnyától van, aki ódzkodik, és olyan is akad, aki meztelennek érzi magát nélküle. Bármelyik táborba tartozzunk is, a történelem tükrében be kell látnunk, hogy ez a ruhadarab bizony kiállta az idő próbáját, és funkcionális szükségletből stílusos kiegészítővé vált. Persze az, hogy kik viselhették és milyen alkalomra, folyamatosan változott, és ma is létezik „etikett” azt illetően, hogy hol, mikor és hogyan érdemes viselnünk.

Történelmi ruhadarab

A harisnyanadrágok gyökerei az ősi civilizációkig vezethetők vissza, ahol a lábak takarása egyszerre szolgált gyakorlati és szimbolikus célokat. Az ókori egyiptomiak például vászonból készült kendőkkel fedték és díszítették lábukat, amelyek egyúttal védelmet is nyújtottak az időjárás viszontagságai ellen, és a társadalmi státusz szimbólumaként is szolgáltak. Hasonlóképpen, az ókori görögöknél is viseltek bőrből vagy szövetből készült „lábravalót”, amely ekkoriban a fizikai munkát végzők és a rabszolgák jellemző viselete volt.

A középkorban a harisnyanadrág már kezdett olyan formát ölteni, amely valamelyest hasonlított a napjainkban ismert darabra, és a deréktól a lábfejig fedte a lábat. Ezeket a harisnyákat férfiak és nők egyaránt viselték, és gyakran bonyolult motívumokkal díszítették őket, így mutatva viselőjük gazdagságát és befolyását. A reneszánsz korban jelentek meg a díszes selyem- és gyapjúharisnyák, a ma ismert harisnyanadrágok előfutárai.

A harisnyanadrágok azonban csak a 20. században kerültek be igazán a mainstream divatvilágba. Az 1920-as években a rövidebb szegélyek megjelenése és a varrás nélküli, elegáns megjelenés iránti vágy vezetett az első modern harisnyanadrágok kifejlesztéséhez. A harisnyák nagyon elegánssá és divatossá váltak ebben az időszakban, de meglehetősen drágának számítottak. Ezért, ha felszaladt rajtuk egy szem, a harisnyaszemfelszedőhöz vitték a ruhadarabot. A nejlon feltalálása az 1930-as években forradalmasította az iparágat, és a 40-es években a harisnyanadrágok a szélesebb közönség számára is elérhetővé váltak. Azok, akik pedig még mindig nem juthattak hozzá, egy trükkel csapták be a külvilágot: a vádlijuk hátsó részére egy vonalat rajzoltak, amellyel úgy tűnt, hogy a korban meghatározónak számító, hátul csíkkal ellátott harisnyanadrágot viselik. Az évek során a harisnyanadrágok is sokat fejlődtek az anyagok, a stílusok és a minták tekintetében, és sokak számára nélkülözhetetlen kiegészítővé váltak.

Harisnyanadrág kisokos

Bár a harisnyanadrág hosszú utat tett meg az ősi darabokhoz képest, a mai világban néhány alapvető szabályt be kell tartanunk ahhoz, hogy egyszerre biztosítson kényelmes és stílusos viseletet.

A megfelelő méret kiválasztása

A harisnyanadrágok esetében a megfelelő illeszkedés a legfontosabb. A legtöbb nő már tudja, milyen kellemetlen lehet egy rosszul illeszkedő harisnyanadrág viselése, legyen az túl kicsi vagy éppen túl nagy. A méret pontos meghatározásához mindig nézzük meg a gyártó által megadott mérettáblázatot. Ha a méretünk pont a határon van, inkább válasszunk egy mérettel nagyobbat, mint kisebbet, hogy elkerüljük az anyag túlzott megnyúlását és a szakadást. A szaküzletekben lévő eladók szívesen nyújtanak segítséget, de természetesen egy stílustanácsadó is útba tud igazítani bennünket, hiszen minden nő kapszulagardróbjában helyet kell, hogy kapjon egy ilyen ruhadarab is a kiegészítők között.

Színek-minták

A harisnyanadrágok elképesztően sokféle színben és mintázatban kaphatók, így minden ruhához és alkalomhoz meg lehet közöttük találni a megfelelőt. Az áttetsző vagy bőrszínű harisnyanadrágok ideálisak elegánsabb öltözékekhez, mivel a csupasz lábak illúzióját keltik, ugyanakkor mégis kifejeznek némi finom távolságtartást, ezáltal pedig kifinomult hatást kölcsönöznek. A nem átlátszó harisnyanadrágok ezzel ellentétben teljesen egyéni stílust adhatnak egy hétköznapi ruhadarabnak is, és vastagságuktól függően akár teljes fedést is nyújthatnak a lábnak.

A lényeg azonban az egyensúly megtalálása. Ujjatlan miniruhával például nem érdemes harisnyát viselni, mivel a sok kilátszó bőfelülettel szemben a harisnya nehezebbnek hat. Nem ajánlatos továbbá harisnyát viselni a tipikus nyári könnyed darabokhoz, például a lenruhákhoz sem. Az is nyilvánvaló, hogy a mintás, színes harisnyanadrágoknak az irodai viseletek mellett nem sok helyük van,

A mintás harisnyanadrágok játékos kiegészítői lehetnek az együttesnek, de semmiképpen nem ajánlottak az elegáns viseletek mellett. Ugyanakkor mindenképpen egyszerűbb ruhákkal érdemes párosítani őket, hogy kiemelt szerepet kapjanak, és anélkül érhessük el velük a kívánt hatást, hogy túlzásba esnénk. A különböző minták és textúrák vizuálisan érdekesebbé teszik a lábat és a ruhát egyaránt.

A harisnyanadrágok fajtái

A kínálat a harisnyák között óriási. A hagyományos harisnyanadrág mellett ma már elérhetők az alakformáló harisnyák is, amelyek a testhez simuló ruhák alatt viselve kontúrt adnak az alaknak. A hálós kialakítású neccharisnya a 80-as években örvendett nagy népszerűségnek, de vannak, akik ma is esküsznek rá. A combharisnya is sokak körében számít elegáns és nőies ruhadarabnak, viseléséhez azonban mindenképpen harisnyatartó is szükséges. Kényelmes ruhadarab, amely anélkül marad feszes, hogy szorító érzést okozna viselőjének.

A harisnyák az üleprész varrása szerint is számtalan félék lehetnek, például nadrágerősítésesek, tangásítottak, lépésbetétesek vagy fenékbetétesek. Ezeknek kiválasztása mindig attól függ, hogy milyen ruhadarab alatt szeretnénk hordani őket és mennyire fontos a tartósság. Léteznek orrerősítéses fazonok, amelyeknek esetében a lábfej végénél a harisnya egy megerősített résszel óvja a ruhadarabot a szakadástól. Ezeket a fazonokat nem ajánlatos nyitott orrú cipővel viselni, orrerősítés nélküli társaikat azonban bátran felvehetjük ilyen lábbelihez is. Nem annyira elterjedt, de léteznek a lábujjnál nyitott harisnyanadrágok is, amelyeket kifejezetten szandálhoz vagy elől nyitott cipőhöz ajánlanak a gyártók.

A vastagot illetően a DEN jelölés adhat útmutatást. A DEN a harisnya anyagának finomságát, vékonyságát jelöli, értéke pedig 8 és 500 közötti, mely skálán a 8 az extra vékony az 500 pedig az extra vastag anyagot jelenti. Bár a harisnyák az üzletekben higiénia okok miatt nem próbálhatók, a profi eladók egy minta segítségével azért meg tudják mutatni, hogy érintésre milyen az anyag.

Ma már a harisnyanadrág anyaga is számtalanféle lehet. A hagyományos pamut és nylon mellett többek között már elérhető a lycra és a bambusz anyagból készült verzió is. Ebben az esetben a meghatározó tényező az anyag kiválasztásakor a fényesség és az lehet, hogy bőrünk milyen mértékben tolerálja a különböző műszálakat. Ezt mindenképpen érdemes otthon tesztelni, mielőtt hosszabb időn át viselnénk a harisnyát.

Végszó

Legyen a célunk a harisnyaviseléssel a hideg elleni védelem, az önkifejezés vagy az elegancia, mindenképpen érdemes beszereznünk belőle 1-2 olyan darabot, amely a kapszulagardrób kiegészítőinek méltó részévé válhat. A kiválasztáskor vegyünk figyelembe a színt, a vastagságot, az anyagot, a méretet és a fazont is, és keressük meg azt a típust, amelyet a leginkább ki tudunk használni. A harisnya is egy olyan ruhadarab azonban, amelynél érdemes a minőségre törekedni, és elvetni az 1 harisnya‒1 alkalom elvet. Hosszabb távon anyagilag is jobban járunk, ha olyan darabot választunk, amely tovább szolgál bennünket és gardróbunkat.

További tartalmakért látogass el a Facebook csoportomba, Amarilla Stílusklub néven megtalálod a linkre kattintva. Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!