A minap egy kávézóban ücsörögve fültanúja voltam, amint egy asztalnál üldögélő, középkorú nőhöz odalépve férfi ismerőse így köszöntötte: „Szia! De jól nézel ki!”. A mondatot számtalanszor hallottam és mondtam már, de most valamiért mégis elgondolkodtatott. Mit is jelent, amikor azt mondjuk valakinek, hogy „Jól nézel ki!”. Nem azt értjük alatta, hogy „Csinos vagy!”, de még csak nem is azt, hogy „Mennyire jó a ruhád!”. Sokkal inkább azt mondjuk vele: „Látszik a megjelenéseden, hogy jól érzed magad bőrödben!”. De valami ilyesmit jelent az is, ha azt mondjuk valakire, hogy „Egyben van.” Számomra ez a kifejezés azt tükrözi, hogy az adott illető stílusa összhangban áll a személyiségével. Ezekből a hétköznapi mozzanatokból is világosan látszik, hogy a megjelenés szoros kapcsolatban áll a kiegyensúlyozottságunkkal, és kétségkívül arra is rámutatnak, hogy mennyire vagyunk jóban önmagunkkal és élethelyzetünkkel. De vajon az önbizalom és a megjelenés mindkét irányban hatnak egymásra? És amennyiben igen, az egyikkel tudatosan is befolyásolhatjuk a másikat?

A kulcsszó: önelfogadás

Az önelfogadásról és a pozitív testképről nagyon sokat hallunk mostanság. Egyre több sztár és prominens személyiség hirdeti, hogy a testalkat és a külső jegyek nem korlátozhatják azt a képet, amit a szépségről gondolunk. Minden külső másképp szép, és pont ez a sokszínűség tesz bennünket szerethetővé. Azt azonban, hogy mi elfogadjuk-e saját magunkat és kellő önbizalommal rendelkezünk-e, öltözködésünk kegyetlenül leleplezi. Amennyiben például nem vagyunk elégedettek valamelyik testrészünkkel, valószínűleg takargatjuk azt, és próbálunk olyan ruhákba öltözni, amelyben az adott rész a lehető legkevésbé látszik. Pedig abból, amit hátránynak vélünk, egy kis önbizalommal előnyt is kovácsolhatunk. Vegyük példának Jennifer Lopezt, aki kerekded hátsóját a 2000-es évek hajnalán, egy olyan időszakban hangsúlyozta ki, amikor a soványság volt a „trendi”. És ezzel divatot teremtett. És hogy mi a különbség egy mindent eltakaró zsákruhába öltöző nő és JLo között? Csupán az önbizalom. Az énekesnő büszke volt az adott testrészére, és öltözködésével ezt a külvilág felé is egyértelművé tette.

Az önkifejezés varázsa

A belső egyensúly és jóllét arra inspirál, hogy stílusunkat az öltözködésünkben is kifejezzük, és megmutassuk a világnak, hogy kik is vagyunk valójában. Persze ehhez az kell, hogy szeressük azt, akik vagyunk. Még a laikus számára is nagyon gyorsan észrevehető, ha valaki az öltözködésén keresztül rejtegetni próbálja saját személyiségét a világ elől. Jó példa lehet erre a színek és minták kerülése, vagy a változatosság hiánya. Az alacsony önértékelésű emberek kerülik az öltözködésben a kockázatot. Mivel gyakran aggódnak amiatt, hogy esetleg mások megszólják vagy elítélik őket, inkább a biztos talajon maradnak, és azonos típusú ruhákat viselnek. Érdemes bekukkantani tehát a gardróbunkba, és egy kis önismereti tesztet végeznünk. Amennyiben öltözködésünkben csupán 1-2 színt vonultatunk fel, vagy csak 2-3 típusú ruhát hordunk, előfordulhat, hogy rejtve szeretnénk maradni a világ elől. Érdemes ezzel a kérdéssel mélyrehatóan foglalkozni, hiszen a probléma feloldásával ruhatárunk is kivirágzik majd. Ez lesz az egyik legjobb fokmérője annak, hogy a helyére kerülnek dolgok.

Az öltözködés is hathat az önbizalomra?

Amint az fentebb már említettem, az önbizalom megléte vagy hiánya tökéletesen tükröződik a ruhaválasztásunkban. De vajon az öltözködés megváltoztatásával javíthatjuk az önértékelést? A válasz egyértelműen igen. A jól megválasztott, előnyös ruhák viselése magabiztosságot ad, a pozitív visszajelzések és sikerek pedig még tovább erősítik az önbizalmat. Tulajdonképpen a divat segítségével kiléphetünk abból az ördögi körből, amely korábban lekorlátozta stílusunkat. Persze ehhez az kell, hogy megtegyük az elő lépést a változás felé. És itt segíthet a stílus- és színtanácsadó. A szakemberrel való konzultáció alkalmával őszintén beszélhetünk arról, hogy mi az amit szeretünk, és mi az amit nehezen fogadunk el magunkon. Nagyon gyakran derül ki, hogy eltúlozzuk azokat a tulajdonságokat, amelyeket negatívnak vélünk. Sokszor találkozom olyanokkal, akik úgy látják, hogy nem elég nőies vagy éppen túl nőies az alkatuk, túl magasak vagy túl alacsonyak. Ez bizonyos mértékig normális, hiszen sok éves tapasztalatom alapján bizton állítom, nincs olyan ember, aki teljesen elégedett lenne a külsejével és testének minden részletével, legyen szó férfiról vagy nőről. Még azok is, akiket a világ legvonzóbb embereinek tartunk, gyakran szenvednek önbizalomhiánytól. A cél azonban az, hogy – amennyire csak lehet, reális képet kapjunk magunkról, ne túlozzuk el az előnytelenebb elemeket, és meglássuk azokat a pozitív részleteket, amelyek igazán egyedivé és vonzóvá tesznek bennünket. Az ezt követő szakaszban, pedig a stílustanácsadó segít megtalálni azokat a ruhákat, amelyek a legjobban kifejezik azt, hogy kik is vagyunk, és amelyek magabiztossá tesznek bennünket. Ez nem egy egyoldalú folyamat, szoros együttműködést kíván. A végeredmény viszont nem csupán a vonzóbb megjelenés lesz, de az önbizalom és az önértékelés is egyértelműen szintet lép majd.

Öltözködés és önbizalom – szoros kölcsönhatásban

Az önbizalom és öltözködés kapcsolata nagyon komplex, és még nagyon sokat lehetne írni róla. Ez a szoros kapcsolat azonban azt is lehetővé teszi, hogy visszafordítsuk a negatív folyamatokat, és növeljük az önbizalmunkat. Persze a stílusos öltözködés sem oldja meg azonnal az önértékelési problémákat, de elindít egy öngerjesztő folyamatot, amely segíthet visszatalálni a megfelelő útra. Ahogyan pedig önbizalmunk egyre nő, öltözködésünk is egyre bátrabb és önazonosabb lesz, ezt pedig mások is észreveszik majd. A számunkra megfelelő stílus felfedezésével pedig megtalálhatjuk saját hangunkat, és magabiztosabban érezhetjük magunkat a világban.

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!