A kesztyű évszázadok óta az elegancia, a kifinomultság és a stílus szimbóluma. A divatkiegészítőként hordott kesztyű a történelem során ugyanúgy díszítette királyi családok tagjainak és hírességeknek a kezét, mint a divatrajongókét vagy a hétköznapi emberekét. A kesztyűk történelmi gyökereiktől kezdve kortárs újragondolásukig mindig is jelentős szerepet játszottak a divat világában. Ebben a cikkben röviden bemutatom Nektek a kesztyű divattörténelemben játszott szerepét, és azt, hogy miként illeszthetjük be ezt a stílusos kiegészítőt a ruhatárunkba.

Pillantás a múltba: A kesztyű története

Úgy tartják, hogy már az ókori egyiptomiak is hordtak kesztyűt, de az első dokumentált említés a ruhadarabról Homérosz „Odüsszeia” című művében található (legalábbis egyes fordításokban). A középkorban elsősorban praktikus okokból viselték, a lovagok védelmét szolgálta a harcok közben.

A reneszánsz idején viszont a nemesség körében divatelemmé, majd szép lassan nélkülözhetetlen kiegészítővé vált. Ekkor már háttérbe szorultak viselésének gyakorlati okai: a praktikum helyét az esztétika vette át.

Így aztán az évszázadok múlásával a kesztyű egyszerű kézvédőből stílusos divatkiegészítővé fejlődött. A 17. században a kesztyűkészítők csipkéket, hímzéseket és különböző díszítőelemeket is elkezdtek alkalmazni, a 18. századra pedig a kesztyű már a kifinomultság és az elegancia szimbólumává vált mind a férfiak, mind a nők körében, és mint ilyen, a divatos öltözék alapvető kiegészítője lett.

A 19. században a kesztyű a kor alapetikettjéhez tartozott: a hölgyeknek nyilvános helyeken szinte kötelező volt a viselése, a kiegészítő hossza, anyaga és színe pedig a társadalmi státuszt tükrözte.

A 20. században a kesztyű, mint divatos kiegészítő, hatalmas szerephez jutott a flapper stílus képviselőinek körében. A rövid, díszített, gyakran selyemből készült kesztyűk jöttek divatba, tükrözve a korszak felszabadult és gondtalan szellemét. Az idő előrehaladtával azonban a kesztyűk veszítettek népszerűségükből, különösen akkor, amikor a női divat egyre inkább a kötelező elemek levetkőzését és az egyediséget tűzte a zászlajára .

Az elmúlt évtizedekben a kesztyűdivat azonban egy új korszakát éli: a tervezők a kiegészítőt mint az egyediség kifejezésének egyik módját értelmezték újra. Bár már nem olyan elterjedt, mint egyes történelmi korokban, de mégis kihagyhatatlan része a kapszulagardróbnak. Viselhetjük a hidegtől óvó, stílusos kiegészítőként, de akár az időjárástól függetlenül, eleganciát tükröző ruhadarabként. Persze utóbbihoz óriási stílustudatosság szükségeltetik, hiszen egy kesztyűt viselni is tudni kell, az pedig, hogy milyen ruha mellé választjuk, még nagyobb stílusérzéket kíván.

​Anyagok, színek és minták

Hagyományosan a bőr volt a kesztyű elsődleges alapanyaga, idővel azonban, ahogyan a technológia fejlődött, a választási lehetőségek is bővültek a selyemmel, a csipkével, a szaténnal, sőt, olyan egzotikusabb anyagokkal is, mint a kígyó- vagy a struccbőr.

A 70-es években divat lett a színes, bőrből készült autóskesztyű, majd a 80-as években elérkezett egy vad trend, amelyet mára már a legtöbben szeretnének elfelejteni: a neonszínű, necc, ujjatlan kesztyű. A 90-es, 2000-res évekre lecsendesedtek ezek az irányzatok, és a divat ismét az elegancia felé vette az irányt.

Tavaly télen a divatlapok arról cikkeztek, miszerint a kesztyű a szezon nagy visszatérője. A kesztyű jött, látott, győzött, és maradt is. Az anyagok széles skálán mozognak, színben azonban leginkább most is a fekete, a fehér, a barna, és a visszafogott, pasztelles színek hódítanak. A lényeg a fazon: a most divatos kesztyű ugyanis hosszú, és minimum a könyök fölött végződik. Ilyen kesztyűt viselt anno Audrey Hepburn az Álom luxuskivitelben című filmben, de az újbóli hódítást sokan a Bridgerton című sorozatnak tudják be (sőt, egyesek Bridgerton-hatásként aposztrofálják a kesztyű visszatérését), mások úgy vélik, Beyoncé hozta újra divatba a kiegészítőt. Ám még mielőtt rohannánk beszerezni egy ilyen trendi darabot, mérlegeljük, hogy milyen fazon és szín az, amelyet bátran viselnénk. Ebben nagy segítségünkre lehet egy stílustanácsadó. Egy extravagáns, hosszú kesztyű nagyban dominálja az egész megjelenést, így fontos mérlegelni, hogy saját stílusunkhoz és ruhatárunkhoz hogyan illeszkedne egy ilyet darab.

A kesztyű azonban kétségtelenül visszatért, és, valószínűleg marad is. Az, hogy milyen formában marad velünk, már a jövő zenéje.

Trendek, márkák

Számos luxusmárka szerzett magának nevet a kesztyűk világában. A Hermes, amely bőrműves költeményeiről híresült el, luxus bőrkesztyűket kínál. A Gucci olasz divatház merész és eklektikus, gyakran jellegzetes motívumokkal ellátott kesztyűiről ismert. Természetesen a Dior sem maradhatott ki, ők gyakran elegáns mintákat és igazi luxusanyagokat alkalmaznak. A Fendi, a Chanel, a Versace, a Valentino, a Lagerfeld és a Prada szintén jelentősen dominálja a világ kesztyűdivatját, így gyakran láthatjuk a kiegészítőt megjelenni couture kollekciókban is. És, hogy egy magyar manufaktúrát is megemlítsünk, a Karma Pécsi Kesztyű szintén számtalan színben és fazonban forgalmaz kesztyűket, köztük a jelenleg legtrendibb formákat is.

Kesztyű a kapszulagardróbban

A kapszulagardróbban többféle kesztyű is helyet kaphat. A trendnek megfelelően az elegáns estélyik vagy a koktélruhák remek kiegészítője lehet a hosszú, elegáns szatén- vagy selyemkesztyű, de akár egy olyan rövidebb fazon is, amelyben komfortosan érezzük magunkat. Mindenképpen ügyeljünk arra, hogy a kesztyű harmonizáljon kapszulagardróbunkban található estélyivel.

Ha nagyon „kesztyűsek” vagyunk, a lazább megjelenéshez választhatunk egy rövidebb, bőrből vagy más, érdekesebb anyagból készült kesztyűt. Ám azt, hogy milyen ilyen darabot válasszunk, vagy, hogy válasszunk-e ilyet egyáltalán, szintén a kapszulagardrób többi elemének ismeretében kell eldönteni. A válaszban egy stílustanácsadó lehet a segítségünkre.

Amennyien szezonális, őszi-téli kesztyűt keresünk, az anyag terén viszonylag kevesebb választási lehetőségünk van. A bőr, szövet és kötött darabok azonban a praktikum mellett harmonizáljanak a kabát, illetve a sapka vagy sál anyagával. A színt illetően válasszuk a kabáthoz illeszkedő színt, de egy komplementer színű darab is jó választás lehet. Utóbbi esetében a kesztyű fokozott hangsúlyt kap, és dominálhatja az outfitet. Tekintsük át gardróbunkat, és igyekezzünk olyan kesztyűt választani, amelyet a lehető legtöbb összeállításban tudunk viselni.

Végszó

A kesztyű napjainkban kedvelt ruhadarab – vannak, akik egy elegáns vagy éppen egy őszi/téli szezonális viselet alapvető részeként tekintenek rá, míg mások idegenkednek tőle. Persze utóbbinak oka az is lehet, hogy még nem találták meg a számukra tökéletes darabot. Így mindig érdemes különböző formákat és típusokat kipróbálni, hogy lássuk nekünk való kiegészítő-e a kesztyű vagy erőltetettnek, stílusidegennek érezzük a viselését. Kérjünk segítséget stílustanácsadótól, aki a kapszulagardrób, személyiségünk és stílusunk tükrében tehet nekünk javaslatot a kesztyűre vonatkozóan. Az is előfordulhat, hogy úgy érezzük majd, egy nekünk megfelelő kesztyű teszi teljessé addig hiányosnak érzett ruhatárunkat.

További tartalmakért iratkozz fel a Stílusos levelekre!