​Minden korszaknak megvannak a maga stílusjegyei, stílusikonjai és divatdiktátorai. Akármennyire is egyéni a stílusunk és az öltözködésünk, az adott kor divatja akkor is meghatározza, hogy mit viselünk, ha tudatosan nem követjük a legújabb trendeket. Nemes egyszerűséggel megfogalmazva: az üzletekben mindig olyan ruhákat találunk, amelyek az adott kor divatját tükrözik.

Ezért nem találunk most nagy válltöméses blézert egyik üzletben sem, pedig volt olyan korszak, amikor csak ilyeneket lehetett kapni. Vannak azonban olyan ikonikus darabok, amelyeket viselőjük karizmatikussága és a ruha időtlensége mindig divatban tart. Ezek azok a ruhák, amelyekre mindig is emlékezni fogunk, hiszen saját fejezetet követeltek ki maguknak a divattörténelemben. Most ezek közül mutatok be Nektek néhányat.

Jennifer Lopez zöld ruhája

A 2000-es Grammy-díjátadón újabb ikonikus darab jelent meg, amikor Jennifer Lopez énekes- és színésznő smaragdzöld és kék, pálmaleveles mintázatú Versace ruhában jelent meg. A ruha meglehetősen alacsonyra került nyakkivágása Lopez köldökénél ért össze, míg a lábainál valóságos sifonzuhatagban végződött. Ahogyan az elől nyitott szoknyarész a lépéseknél hátralibbent, elő-elővillantak JLo formás lábai. A ruha elég provokatív volt ahhoz, hogy felkeltse a nagyközönség érdeklődését. Bár a zöld ruha JLo által vált ikonikussá, nem ő volt az első híresség, aki viselte. A ruhát először maga a tervezője, Donatella Versace vette fel az 1999-es Met Gálára, később pedig a Spice Girls lányegyüttes tagja, Geri Halliwell viselte az NRJ Music Awardson 2000-ben, mindössze egy hónappal JLo előtt. Érdekes módon egyik sem keltett akkora feltűnést, mint a Grammy díjas „bemutató”, ami rámutat, hogy mennyire fontos, hogy a megfelelő ruha a megfelelő emberre kerüljön, és fordítva. A ruha a 20. évfordulója alkalmából Versace elkészítette az azóta legendássá vált ruha újragondolt változatát, amelynek a bemutatására természetesen az énekesnőt kérték fel, hogy újra „életre keltse” azt a milánói divathéten. A Jennifer Lopez által viselt eredeti alkotást aligha vehetnénk fel egy munkahelyi partira, de azóta megjelentek az alapkoncepció sokkal hétköznapibb változatai is, amelyeknek dekoltázsa és sliccelése sokkal vállalhatóbb a nem-celebek számára. Érdekesség, hogy nemcsak a divatiparra volt nagy hatással a zöld ruha: a Grammy díjátadója után erre a ruhára kerestek rá a legtöbben az interneten, de jobbára csak szöveget találtak, így Eric Schmidt, a Google korábbi vezérigazgatója elhatározta, hogy cége megalkotja a Google-képkeresőt, hogy az emberek képek alapján is tudjanak majd lekérdezni a keresőóriáson.

​Kate Middleton eljegyzési ruhája

A 21. század egyik legfontosabb celebeseményére 2010-ben került sor, amikor II. Erzsébet brit királynő unokája, Vilmos herceg és Kate Middleton bejelentették eljegyzésüket. Cambridge leendő hercegnője egy azóta ikonikussá vált ruhában tűnt fel a nagyérdemű előtt. Kate eljegyzési ruháját Daniella Issa Helayel, a hercegnő stílustanácsadója álmodta meg királykék színben, szűk szabással, hosszú ujjal, és elől mély dekoltázzsal. Szoknyarésze elől ráncolt, átlapolós jellegű volt, anyaga pedig selyembevonatú dzsörzéanyag, természetesen prémium minőségben. Ezt a megjelenést titulálják a divatszakértők „Kate-effektusnak”, amikor a leendő hercegnő megmutatta a világnak, hogy a királyi családban is van némi mozgástere a modern felfogású divatnak. Néhai anyósát, Lady Dianát követve, aki a fent említett little black dress „bosszúruhát” tette ikonikussá, Kate Middleton elindította a „little blue dress” trendet. A ruha debütálása után másolata egy nap alatt elfogyott egész Nagy-Britanniában és az USA-ban is. Azóta ezt a ruhát használják a „kis fekete ruha” színes alternatívájaként, sőt, megjelentek a sokkal színesebb változatok is, így egy színtanácsadás alkalmával is előtérbe kerülhet.

​Marilyn Monroe „Happy Birthday Mr. President” ruhája

1962. május 19-én a New York-i Madison Square Gardenben, John F. Kennedy elnök és a Demokrata Nemzeti Bizottság adománygyűjtésén egy gyönyörű színésznő egy azóta ikonikussá vált ruhában adott elő egy ebben a változatban szintén ikonikussá vált dalt, a Happy Birthdayt. Ő volt Marilyn Monroe, akinek fellépése már önmagában is kuriózum volt, de az általa viselt ruha egyenesen történelmi divatdarab lett. Lélegzetelállító, markizettanyagból készült, áttetsző és testhezálló ruháját több mint 2500 darab strasszkővel rakták ki, és kifejezetten rá tervezték. Állítólag Marilyn nem viselt a ruhaköltemény alatt semmit, hogy ne rontsa vele a ruha tökéletesen rásimuló sziluettjét. A ruha színe direkt a művésznő bőrtónusához igazodott, így azt a hatást keltve, mintha nem is lenne rajta semmi. Kiegészítőként hófehér bundastólát viselt, némi kontrasztot kölcsönözve ezzel a megjelenésének. Fellépése után a ruha olyan óriási érdeklődést váltott ki, ami még Marilynt is meglepte. Három hónappal későbbi halálával azonban a divatszakma sem tudott mit kezdeni, így a ruha által kiváltott hatalmas érdeklődés hamar lecsengett, a ruha pedig egy múzeumba került. 1999-ben azonban a ruhát elárverezték, így az egy kanadai milliárdos gyűjteményének ékkövévé vált. Ő 2016-ban ismét elárvereztette, az estélyire pedig a Ripley’s Believe It or Not Museum csapott le. 2022-ben azonban a Met Gálán ismét főszerepet kapott pár perc erejéig, ugyanis Kim Kardashian sétálhatott fel benne a Met lépcsőin. Az épületben azonban már csak a ruha tökéletes másolatába bújt bele, nehogy kárt tegyen az ikonikus darabban és annak anyagában. A gála után a ruha visszakerült méltó helyére, a Ripley’s Hollywood Boulevard múzeumba, ahol a mai napig megcsodálható.

​Chanel-kosztüm

Coco Chanel az 1920-as években már befutott párizsi divattervező volt, tele ötletekkel és innovatív megoldásokkal. Bár francia volt, de szerelmei révén igazán rajongott Angliáért is. Az évtized végén megismerkedett egy angol tweedszövő-műhely tulajdonosával, és eldöntötte, hogy a párizsi couture világába is bevezeti ezt a kiváló anyagot. A gazdasági világválság és a világháború azonban közbeszólt, mert érthető okok miatt akkoriban nem volt igény ilyen jellegű ruhákra. Az 50-es években azonban, miután újra volt felvevőpiaca az igényes ruháknak, Chanel kitartása révén létrejött az ikonikus kosztüm. Ez a darab innentől kezdve a finom női elegancia megtestesítője lett –az anyag és az esztétika tökéletes párosa, amely még közel 70 évvel a bemutatása után is öltözteti viselőjét. Egy ilyen stílusos ruha kapszulagardróbunk egyik ékköve lehet, hiszen viselési lehetőségeinek csak a képzelet szabhat határt.

Ikonikus ikonok

Mondhatjuk, hogy az ikonikus ruhák viselői tulajdonképpen influenszerek voltak, hiszen az őket körülvevő népszerűség és karizma miatt vélemény- és divatformáló hatásuk volt. Egy ruha ikonikusságának egyik legfontosabb feltétele, hogy a tökéletes ruha találkozzon a tökéletes emberrel. De ha ezt így közelítjük meg, azt is mondhatjuk, hogy tulajdonképpen ez a stílustanácsadó feladata és a stílustanácsadás célja – hogy mindenki megtalálja azt a viseletet, amely a ruhát ikonikussá, a viselőjét pedig stílusikonná teheti.

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!