Lassan eljön a téli szezon, és itt az ideje, hogy a ruhatárunkat is téliesítsük. Ahogyan a Celsiusok csökkenni kezdenek, úgy kell nőniük a vastagabb és egyben melegen tartó ruhák jelentőségének a gardróbunkban. Ilyenkor lépnek színre az őszi-téli kiegészítők. A sapkáktól kezdve a kalapokon és kesztyűkön át egészen a sálakig mindenféle divatos kiegészítő közül válogathatunk a hőérzetünknek és a stílusunknak megfelelően. Ebben a blogban bemutatom Nektek azokat a sapkákat, kalapokat, és sálakat, amelyeket bátran hordhattok az idei szezonban. Kezdjük is a fejfedőkkel.

Bucket sapka

A bucket sapkáknak sokféle elnevezése van (vödörkalapnak, halászsapkának, vagy ír, vidéki sapkának is hívják). A nevét alapvetően a formájáról kapta, amely egy puha felsőrészből és széles, hajlékony peremből áll. A sapka reneszánszát éli, és 2023-as nyári kollekciójukban a divatházak a bucketek széles skáláját vonultatták fel különböző színekben, mintákban és textúrákban. A fejfedő népszerűsége azonban a hidegebb időszakban is megmaradt, így a sapkák szőrmével bevonva vagy egyéb módon szigetelve, ugyanúgy a kifutók sztárjai. Természetesen az anyagok, minták terén sem kell kompromisszumot kötni, hiszen a fazon bőrből, gyapjúból, sőt, még kordbársonyból is elérhető. Az anyag és a szín tükrében pedig egyaránt kölcsönözhet sportos, fiatalos vagy elegáns megjelenést viselőjének. Minimalista ruházattal kombinálva kifejezetten hangsúlyossá teszi az outfittet.

​Fedora-kalap

Számos tervező gondolta újra idén az ikonikus fedora kalapokat (széles karimájú, elején és a két oldalán bevasalt, a tetején pedig hosszában betört formájú kalapfajta), amilyet anno Humphrey Bogart is viselt a Casablanca című filmben. A kalap karimáját kissé megnövelték, és nagyobb hangsúlyt kaptak a törések. Kifinomult ízlésre vall, ha ezt hosszú kabáttal vagy blézerrel párosítjuk. Anyagát tekintve a filctől kezdve a műszörmén át a merinói gyapjúig terjed a skála. Az egyszínű fedorák általában domináns színükkel tudnak kitűnni a tömegből, míg az erősen mintás darabokhoz merész színek sem kellenek. Amennyiben azonban a visszafogottabb stílust kedveljük, válasszuk monokróm, bézs vagy pasztell árnyalatot.

Barett sapka

A híres barett továbbra is az őszi/téli divat megunhatatlan darabja. Egy időtlen kiegészítőről van szó, amely leginkább a kifinomult megjelenést juttatja eszünkbe. A téli verzió gyapjúból, bársonyból és bőrből is készülhet, de ezt a kiegészítőt is elérte a műszálas anyagok áradata. Jó választás lehet, ha tengerészkabáttal (kétsoros gombolású, lekerekített gallérral készült kabát) és bokacsizmával viseljük. Elegáns megjelenést kölcsönöz, ha a bársonyból készült barett sapkát hosszú ujjú blúzzal és magas derekú nadrággal párosítjuk.

Sálsapka

A sálsapka már tavaly is a kifutók egyik sztárjának számított, bár lehet, hogy egyeseknek nehéz befogadni. A kifutókon már igen, a hétköznapokban azonban még nem számít igazán elterjedtnek. Pedig a 80-as/90-es években már volt egy időszak, amikor hódított, így nem elképzelhetetlen, hogy a hétköznapi ruhatárba is visszaszivárog. Praktikussága felől nincs kétség, ám csak akkor javasolt viselni, ha komfortosan érezzük benne magunkat. Színekben a monokróm és a pasztell hódít, anyaga szerint pedig találhatunk kötött verziót, mohert és gyapjút is.

Ápolás

Amikor téli sapkát választasz, azt szeretnéd, hogy az meleg és kényelmes legyen. Ez természetes. Vélhetően azt is szeretnéd, hogy tartós legyen, ezért fontos, hogy az igényeidhez megfelelő típus kerüljön kiválasztásra.

A téli fejfedők elég kényes ruhadarabok, ezért fontos a megfelelő ápolásuk. Pláne akkor, ha szőrméből vagy gyapjúból készülnek. A legjobb, ha tisztítóba visszük őket, hiszen a tisztításukhoz olyan megfelelő céleszközökre is szükség van, amelyek a háztartásban nem találhatók meg. A szőrmés és gyapjú anyagokat ritkábban szükséges tisztítani, de azért egy kemény tél után biztosan rájuk fér. Amennyiben nem ennyire speciális anyagból készült téli kiegészítőt – akár sapkát, akár sálat ‒ hordunk, akkor ügyeljünk rá, hogy mindig a címkén található információk alapján tisztítsuk a ruhadarabokat.

Sálak

A sálak végre újra hangsúlyos szerepet kapnak a divatban (talán 2010 óta a legjelentősebb szerepet), és idén laza hangulatot árasztanak. Azok a sálak azonban, amelyek az idei trendekben képviseltetik magukat, már nem is a hagyományos értelemben vett sálak ‒ sokkal inkább hasonlítanak egy nagy takaróhoz, amelybe teljesen beburkolózhatsz, így védve magad a hidegtől és stílust adva a ruházatodnak. Ezek a sálak egyértelműen dominálják a megjelenést, és szinte elrejtik a ruházatot vagy annak egy részét. Érdemes olyan darabokat választani, amelyek színben és textúrában harmonizálnak a kabáttal és a sapkával. Persze más a helyzet, ha kifejezetten a sálat szeretnénk előtérbe helyezni, ebben az esetben bátran viselhetünk kontrasztos árnyalatot is. A kulcs a sál elhelyezésében van: lazaságot kell, hogy sugározzon, mintha éppen csak a vállunkra dobtuk volna.

Anyagok, színek

Anyagokat tekintve a most leginkább felkapott a moher, a merinói gyapjú, és a kasmír. Legyen szó egy egyszerű, egyszínű vagy nyomott mintás sálról, az Yves Saint Laurent-nál esküsznek rá, hogy a sálakat a blézerekre terítve, egy arany kitűzővel vagy brossal rögzítve érdemes hordani. Így a sálakból drapírozott formákat alakíthatunk ki. A sálakat a Louis Vuittonnál is rögzítő brossokkal redőzik, Giorgio Armaninál pedig a selyemkendők lettek extra nagy méretűek.

Végszó

A téli kiegészítők, amennyiben jól választjuk meg őket, a hideg elleni védelem mellett megadhatják a ruháinknak azt a pluszt, amelytől igazán egyedi stílusúvá válnak. Lehet, hogy a sapkák, kalapok és a sálak csupán a téli gardrób kisebb elemei, de hatásuk annál nagyobb, így soha ne becsüljük alá őket. Ha rosszul választjuk meg ezeket az őszi/téli kiegészítőket, az az egész megjelenésre negatívan hathat, ugyanakkor egy hozzánk illő, stílusos kiegészítő az egész outfitünket feldobhatja.

További tartalmakért iratkozz fel a Stílusos levelekre!