Néhány héttel ezelőtt Olaszországban töltöttem néhány napot. Az utcán sétálva, a kávézóban és az étteremben figyeltem az embereket, hogyan mennek, öltözködnek, élik a hétköznapokat. Mivel egy kisvárosban voltam, ahol kevés a turista, volt alkalmam megfigyelni az olasz emberek hétköznapjait.

Amikor a divatról beszélünk, általában két ország neve ugrik be: az egyik Franciaországé, a másik pedig Olaszországé. Vitathatatlan, hogy az olaszok a divat fontos képviselői. Elég csak az 50-es és 60-as évek stílusikonjaira, például Sophia Lorenre, Gina Lollobrigidára vagy Claudia Cardinaléra gondolnunk. De az ország számos világhírű divatház (többek között a Prada, a Versace, a Gucci és a Dolce&Gabbana) otthona, és a világ egyik legnagyobb divateseménye, a milánói divathét helyszíne is. De vajon mitől ilyen stílusosak az olaszok? És mitől annyira időtálló a stílusuk?

Olasz divattörténelem dióhéjban

Az olasz divat gyökerei egészen a reneszánszig nyúlnak vissza. A 14-17. században Olaszország (vagyis Itália) a kultúra, a képzőművészet és a kereskedelem legfontosabb központja volt. Az olyan itáliai városok pedig, mint Velence, Róma vagy Firenze a stílus és a luxus jelképei lettek. Utóbbi selyemgyártásával világhírnévre tett szert, de a város emellett a gazdag hímzett mintájú textilek, valamint a bársonyanyagok kedvelt beszerzőhelyévé is vált az elit körében.

A 17. században azonban az ország elveszítette vezető szerepét a divat világában, ahol Franciaország vált a piac vezetőjévé. Ráadásul az olasz selyemipart a 19. száztad közepén filoxéra fertőzés is sújtotta, ami teret adott az olcsóbb kínai selyem importjának.

A második világháború után azonban beköszöntött az olasz divat második aranykora. Az olasz kézműves ruházati termékek ismét nagy népszerűségre tettek szert, az anyaország Egyesült Államokba kivándorolt szabókkal fennálló kapcsolatrendszere révén pedig az olasz divat először az amerikaiak körében, majd az egész világon ismertséget szerzett. Szállóige lett az olasz divatot fémjelző „la bella figura” fogalma. amely a kifogástalan megjelenésére, stílusra, illetve viselkedésre utal. Az olasz ruhák és táskák exportja pedig felvirágzott.

Az 1960-as években az olasz divat hírneve tovább nőtt a Gucci által forgalmazott táskák révén, amelyek olyan stílusikonnak számító hírességek kezében tűntek fel, mint Audrey Hepburn, Grace Kelly vagy Jackie Kennedy. A „GG” jelzés minden olyan hollywoodi celeb számára kötelező lett, aki divatos és stílusos akart lenni. Az 1950-60-as években Firenze, majd az 1970-80-as években Milánó volt a divat fővárosa.

A 70-es és 80-as években megjelentek az olyan hétköznapi emberek számára is elérhető, népszerű termékek, mint a farmerruházati cikkek vagy a miniszoknyák. Ebben az időszakban is számtalan híresség tette le voksát az olasz divat és az olasz divattervezők mellett, úgy mint Madonna, Elton John vagy Lady Diana.

De mitől annyira népszerű?​

Az olasz divat gazdag történelmében és sikerében nagyon meghatározó szerepet töltenek be a kiváló minőségű anyagok és a szakmai tudás. A kidolgozott részletek, a magas minőség és az alaposság mind-mind az olasz ruházati ipar jellemzői. A gondos tervezés pedig sikert szül. Emellett ezek a ruhák nem csupán tetszetősek és jó minőségűek, de viselhetők is: a legújabb tervezésű ruhák között is találunk olyat, amelyet mi is szívesen viselnénk.

A ruhák kialakításakor az időtállóság, a kényelem és a hordhatóság is kiemelt szerepet kap. Napjainkban pedig ezek a tényezők a magas minőséggel párosulva a fenntarthatóság szempontjából is meghatározók. Ezek a kiváló minőségű ruhák hosszú éveken át kiszolgálhatják tulajdonosaikat, és a kapszulagardrób méltó darabjai lehetnek. A „Made in Italy” felirat nem véletlenül vált a magas minőség jelképévé.

​Az olasz nők ruhatára

Az olasz nők öltözködésének titka a nőiesség és az időtállóság. Ez az időtállóság pedig az eleganciában és kifinomultságban rejlik. Az egyszerű, letisztult vonalak mindig divatosak, a darabok pedig egymással is kitűnően kombinálhatók. Ezek mellett a különböző kiegészítők gondoskodnak arról, hogy a megjelenés mégis mindig egyedi legyen. Az olasz nők ruhatárában ezért a magas sarkú cipők és a táskák kiemelt helyet kapnak. Persze ezek a kiegészítők is finomak és stílusosak – nem dominálnak, csupán hangsúlyoznak.

Az olasz nők ruháikkal a nőiességet úgy hangsúlyozzák, hogy közben nem láttatnak túl sokat Persze ettől még kiemelik a test előnyös részeit, de mégsem a túl nagy dekoltázsokkal vagy az extra rövid szoknyákkal teszik viselőjüket vonzóvá. A színekben sem jellemzők a rikító árnyalatok vagy a túlzó minták: a hagyományos fekete, fehér vagy pasztell árnyalatok és a diszkrét minták gondoskodnak a ruhadarabok tökéletes kombinálhatóságáról.

Az olasz kapszulagardrób

Mit érdemes beszereznünk, ha az olasz nők inspirálta kapszulagardróbra vágyunk? Mindenképpen szükségünk lesz az elengedhetetlen kis fekete ruhára, és egy klasszikus, fehér ingre. Emellett pedig nem árt, ha van a tarsolyunkban egy semlegesebb színű selyeming és egy elegáns nadrág. Az olasz divatban mindig is nagy népszerűségnek örvendett az A-vonalú szoknya is, de a hétköznapokra gondolva egy csinos, egyszerű farmernadrág is kapjon helyet a szekrényben. Ezek mellé pedig már csak egy puha kardigánt vagy pulóvert, néhány cipőt és sálat, egy-két elegáns táskát, egy napszemüveget, valamint egy bőrből készült kabátot kell beszereznünk. Nem is olyan bonyolult, igaz? A lényeg – ahogyan a kapszulagardróbok estében mindig – itt is a minőség preferálása a mennyiséggel szemben. Ha jó minőségű ruhákkal töltjük fel a szekrényt, biztosak lehetünk benne, hogy a stílusos darabok éveken át elkísérnek bennünket.

Az olasz divat – amiért én szeretem…

Végül egy személyes megjegyzés. Amikor az olasz divatra gondolok, mindig a „nőies elegancia” jut eszembe. Szeretem azt a letisztult, időtálló stílust, amelyet ez az irányzat képvisel. És ami a legjobban tetszik benne, az az, hogy az olasz nők ezt a megjelenést olyan játszi könnyedséggel valósítják meg, mintha éppen csak felkaptak volna valamit a szekrényből. Ez a spontánnak látszó, tökéletes átgondoltság az, amelyről nagyon sok esetben példát vehetünk. És a jó megjelenés azt a magabiztosságot is megteremti majd, amely az olasz nők szemében csillog.

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!