Michelle Obama stílusa és személyisége mindig is közel állt hozzám, és amióta elolvastam a napokban a Belső fényünk című könyvét, ez még erősebben érzem. Ő az a first lady, akinek mind megjelenése, mind pedig hozzáállása az élethez nagyon szimpatikus nekem, az ő outfitjei testesítik meg számomra az elnökfeleségek tökéletes megjelenését.

Elnökfeleségek stílusa

Bár a hírek többnyire az amerikai elnökökről szólnak, kicsit halványabb reflektorfényben mindig ott tündökölnek az elnökfeleségek is. (Várom már a pillanatot, amikor elnöknőről és elnökférjről beszélhetünk). Az elmúlt évtizedekben sokféle hozzáállású és stílusú first ladyvel találkozhattunk. A divat szempontjából talán leghíresebb elnökfeleség Jackie Kennedy volt, aki lenyűgöző, egyedi és inspiráló stílusával ékkőként tűnt fel férje oldalán. Persze mindannyian emlékszünk a most már aktívan politizáló Hillary Clintonra is, aki kemény, kissé irányító szerepben jelent meg, és ruhái is ezt tükrözték: legfőbb alapdarabja mindig is a nadrágkosztüm volt, és a minták terén sem a merészségéről volt híres. Persze meg kell említenem Melania Trumpot, a gyönyörű exmodell hitvest, aki inkább a háttérben maradt, és elnöki feleséghez méltó feladatokkal, például a Fehér Ház kertjének átépítésével foglalkozott (ebből aztán jó nagy botrány is kerekedett). Ugyanakkor neki is akadt egy-két merész húzása, például 2018-ban, amikor egy „I really don’t care, do you” („Engem aztán igazán nem érdekel, hát Téged?”) feliratú, 39 dolláros kabátban jelent meg, és mindezt pont akkor, amikor egy migráns gyermekeknek otthont adó létesítménybe tartott. Állítólag a médiának szólt az üzenet, de nem volt szerencsés választás, az biztos. És itt van Michelle Obama, a nő, aki számomra teljesen önazonos és stílusos tudott maradni férje elnöksége alatt is.

A first lady hivatali évei

Talán neki volt a legnehezebb dolga férje elnökválasztáson elért sikerei után. Az első afroamerikai elnök afroamerikai feleségeként számos előítélettel kellett szembenéznie, de lenyűgöző személyiségével minden akadályt sikeresen vett. Maga is ügyvédként kezdte pályafutását, ugyanakkor mindig is rengeteget dolgozott a hátrányos helyzetben lévők jogaiért és támogatásáért.

First ladyként persze az egész divatszakma is árgus szemekkel figyelte, hogy éppen mit visel, de még a legnagyobb kritikusok sem tudtak rajta igazán fogást találni. Outfitje mindig az alkalomhoz illő volt, elegáns és visszafogott, ugyanakkor nem félt a színektől és a mintáktól sem. Persze ezek a ruhadarabok mindig is harmóniában álltak kiegészítőivel. Viseleteiben külön érdemes kiemelni a csodás cipőket. Elnökfeleségként leginkább tűsarkú cipőket hordott, ami megnyújtotta alakját, bár a magasság tekintetében erre nem nagyon volt szüksége: míg férje 187 cm, Michelle maga is 180 cm magas.

A nyúlánk Michelle számára mindig is fontos volt a sport és az egészséges életmód, és first ladyként is ezt hirdette: egyik kiemelt projektje a gyermekek elhízása elleni küzdelem volt. Izmos karját szívesen mutatta meg a külvilágnak is, és gyakran láthattuk ujjatlan ruhákban. A megszokott elnökfeleségi portréhoz fekete ujjatlan ruhában állt modellt, izmos karjainak kicsit maszkulin jellegét pedig egy látványos, gyönyörű, fehér gyöngysor ellensúlyozta. Persze az internet népe mindenbe beleköt, így az ujjatlan ruha és a bicepsz kombinációját is sokan kritizálták (ez a „botrány” külön nevet is kapott a sajtóban: „armgate”). Számomra ez a megjelenés azonban mindig is Michelle erejét mutatta meg, azt, hogy ő nem csupán egy elnökfeleség, hanem egy erős nő is. És a ruha, bár ujjatlan volt, valójában egy little black dress egy vonzó és nőies kiegészítővel, így teljesen alaptalannak tartom a vádakat, miszerint túl férfias lett volna. Ő csak arra törekedett, amire nőként mindenki: kiemelni magán azt, ami szép, és amire a legbüszkébb.

Mint már említettem, mindig nagyon ügyelt arra, hogy milyen lábbelit választ, és nem félt attól sem, hogy a cipő kontrasztban álljon az outfittel. Így cipődivatja külön kiemelésre került, amikor valamilyen eseményen jelent meg, hiszen az ember nem tudta nem észrevenni a stílusos, merész kiegészítőt. Kedvenc tervezői közé tartozik Jimmy Choo, több ízben is az ő cipői mellett döntött. Ügyelt azonban arra is, hogy tudatos választásként olyan divattervezők ruháit is gyakran viselje, akik színesbőrűek, nők vagy bevándorlók. A beiktatási bálon például az akkor mindössze 26 éves tajvani-kanadai tervező,  Jason Wu ujjatlan, aszimmetrikus vállú sifonruhájában jelent meg, amelyben lenyűgöző látványt nyújtott.

„Így lettem” – Az új korszak

A Trump család érkezésével és az Obamák búcsúzása óta Michelle már nem elnökfeleségként, hanem saját személyiségének jogán tündököl. Önéletrajzi könyve, az Így lettem és az azonos című, róla készült netflixes dokumentumfilm népszerűsítése során hordott ruhái egy teljesen új nőt tárnak elénk. Öltözékei, bár a legtöbbször elegánsak, sokszor bátrak, merészek és egyértelműen jelzik: ő bizony már nem first lady, hanem egy erős nő, aki saját magát valósítja meg outfitjeiben. Persze arra most is ügyel, hogy alkalomhoz illő legyen, és a cipők iránti szenvedélyének megmutatása is töretlen maradt. A turné alatt láthattuk farmer nadrágkosztümben, élénksárga hosszú ruhában combcsizmával párosítva, a 90-es éveket idéző, fekete műbőr blézerben és hozzá passzoló nadrágban, sőt, retró FILA-melegítőben is. Hajviselete is jelentősen megváltozott: a first ladys Kleopátra-frizura helyett haja hosszabb lett, sokszor kiengedve, göndören viseli, de van, amikor a feje tetejére kontyolja.

A személyiség varázsa

Michelle Obama stílusának legnagyobb értéke számomra az önazonossága. Ő az a nő, aki amellett, hogy tudja mit illik felvenni egy adott helyzetben, mindig belecsempészi saját személyiségét is a ruháiba ahelyett, hogy gondolkodás nélkül követné az aktuális divatot és a stylist tanácsait. Ruházatában mindig van egy kis huncutság, egy apró részlet, ami ő maga.

Stílus és színtanácsadóként ezért inspiráló számomra. Megmutatja, hogy mi a munkám egyik legfontosabb része: amellett, hogy rámutatok, hogy mi a jó megjelenés titka az ügyfeleknél, soha nem szabad elfelejtenem, hogy a ruhák mögött mindig egy olyan ember áll, aki a vonzó megjelenés mellett arra vágyik, hogy személyiségét is bemutassa a világnak.

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!