Az elmúlt években, de főleg a Covid-19 világjárvány ideje alatt, a loungewear meghódította a divatvilágot, és elemei a gardróbok alapdarabjaivá váltak. Az emberek ugyanis elkezdtek élénken érdeklődni az olyan ruhák iránt, amelyek kellő szabadságot adnak a testnek, tehát elég lezserek, de a megfelelő kényelem mellett egyúttal stílusosak és csinosak is, így akkor sem kell kellemetlenül éreznünk magunkat, ha egy ilyen ruhadarabban tűnünk fel a képernyőn egy hirtelen jött meeting során. Így a loungewear végre leszámolt a gyűrött melegítőnadrággal és stílust csempészve a négy fal között töltött időszakba. Mivel ezeket a ruhákat hosszú időn át viseljük, pláne, ha otthonról dolgozunk, mindenképpen érdemes odafigyelni a megfelelő minőségre és a kényelemre. Ugyanakkor a home office elterjedésének köszönhetően napjainkban már többféle funkciójuk van, és ha megfelelően választunk, csinos és nőies megjelenést is eredményeznek. Ebben a blogcikkben bemutatom Nektek a loungeweart, hogy ne csak hordjuk, hanem viseljük is, ami nagy különbség.

Mi is az a loungewear?

A loungewear tulajdonképpen egy, a kényelemre és pihenésre tervezett ruházati kategóriára utal, amelyet jellemzően az otthoni szabadidő eltöltése során vagy kirándulásokon szoktak hordani. Jellemzője a kényelemre összpontosító kialakítás, a puha anyagok és a laza szabás. A loungewear filozófiája, hogy extrán kényelmes, stílusos alternatívát nyújtson a hagyományos, hétköznapi ruházathoz képest, amely alkalmas lehet arra, hogy leugorjunk benne a boltba, vagy akár kutyát sétáltathassunk benne. Persze fontos, hogy mindig a megfelelő helyen is időben viseljük, tehát semmiképpen sem érdemes például a munkahelyünkön egy ilyen szettben megjelenni. További előnye, hogy nem korhoz kötött, így mindegyik generáció megtalálhatja a saját stílusát a loungewearek világában, de ha egyedül nem megy, egy stílustanácsadó is segíthet.

​Típusok

A fentiekből kitűnik, hogy a loungewear egy gyűjtőfogalom, amely különféle ruhákat takar. Ilyenek például a

 • Pulóverek és kapucnis pulóverek – kényelmes, gyakran túlméretezett felsők, amelyek puha textilekből, például pamutból vagy gyapjúkeverék anyagból készülnek
 • Joggerek és melegítőnadrágok – laza szabású nadrágok rugalmas derékpánttal, általában tiszta pamutból, de előfordul kevertszálas termék is
 • Leggingsek – nyújtott, testhezálló nadrágok, amelyeket gyakran lezser felsőkkel vagy ruhákkal lehet hordani
 • Pólók és trikók – puha anyagokból készülnek, laza vagy az alakot felvevő szabással
 • Rövidnadrágok – kényelmes, bő szárú rövidnadrágok, amelyeket könnyű mozgásra terveztek
 • Köntösök és kimonók – stílusos és kényelmes ruhadarabok, amelyeket általában más lenge ruhadarabok fölött vagy fürdés után viselnek, persze az elegánsabb fajtából
 • Athleisure Wear – a sportos ruházat elemeit, általános célú ruházattal ötvöző öltözet. Ilyenek például a jóganadrágok, a sportmelltartók és a nedvességelvezető felsők
 • Egyrészes ruhák – a lenge ruhák az egyrészes ruhák kényelmét kínálják, laza és kényelmes szabással
 • Overallok és kezeslábasok – rövidujjú, ujjatlan és spagettipántos egyrészes ruhák, amelyek az egyrészesek eleganciáját a nadrágok kényelmével ötvözik, mindezt könnyed stílusban.

Anyagok

A loungewear anyagának kiválasztása természetesen a személyes preferenciák és az évszak alapján változhat. A legtöbb loungewear minőségi, és természetes anyagok felhasználásával készül, de mint a divat minden szegmensébe, ide is bekúszott a fast fashion, ahol viszont a minőségi anyagokat sok esetben műszálas anyagokkal helyettesítik. Magától értetődően az anyagtól függ, hogy az adott loungewear milyen kényelmet és hidegebb időben milyen szigetelést tud biztosítani.

 • Pamut: A légáteresztő képességéről és puhaságáról ismert pamut népszerű választás a lenge öltözékekhez. Tökéletes viselet lehet egész évben. Persze létezik belőle hűvösebb időre készült, ezáltal nehezebb, és melegebb évszakban ideális loungewear is, ami lengébb és könnyebb is.
 • Modál: A modál a viszkózhoz nagyon hasonlító anyag, nagy rugalmassággal. Hasonlóan a viszkózhoz ez is természetes alapanyagú textil, de vegyi eljárással, mesterségesen készítik. Nagyon kellemes a bőrnek, mert nem irritál. Szakítószilárdsága pedig lenyűgöző.
 • Gyapjú: A fleece meleg és kényelmes választás a hidegebb hónapokban. Gyakran használják pulóverekben, kapucnis pulóverekben és joggerekben, hogy extra szigetelést biztosítson.
 • Selyem: A selyemből készült lenge ruhadarabok egy kis luxust kölcsönöznek a ruhának. Könnyű, lélegző, és ideális a stílusos lazuláshoz, ugyanakkor drága anyag, így viszonylag kevés loungewear készül selyemből.
 • Jersey: A jersey eredetileg gyapjúból készült, de manapság már többnyire pamutból készítik. Kissé rugalmas, ami tökéletessé teszi a lenge ruhákhoz.

Végszó

Faramuci helyzet alakulhat ki a divat és a munka között, mert 2023-ban – főleg Amerikában – elkezdték visszaterelni a munkavállalókat az irodákba. Ez sok helyen felháborodást keltett, mivel sokaknak kedvező volt az otthoni munkavégzés, amelyről nehezen mondanak le. Az elmúlt években egy-két loungewear gyakorlatilag mindenki kapszulagardróbjában helyet kapott, és sokan meg is szerették ezt a stílust, így még nehezebb lehet ismét kosztümöt vagy öltönyt felvenni. Ettől még a kettő outlook megfér egymás mellett, persze a megfelelő helyen és időben viselve őket. Tény azonban, hogy az a fajta munkahelyi függetlenség, amit a világjárvány ránk kényszerített, utat nyitott ennek a stílusnak, amely kikövetelte a saját helyét a világdivat színpadán.

További tartalmakért látogass el a Facebook csoportomba, Amarilla Stílusklub néven megtalálod a linkre kattintva. Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!