A „dress code” kifejezést bár lehetne magyarítani az „öltözködési szabályok” vagy „elvárt viselet” használatával, manapság, a nemzetközi cégek és a globalizáció térnyerése okán általában angolul hagyjuk. Miről is van szó? A dress code tulajdonképpen az az előírás, ami meghatározza, hogy mit illik vagy szükséges viselnünk az adott cégnél, intézménynél vagy rendezvényen. Bár a fiatalosabb, start-up cégeknél általában nincs konkrét előírás az öltözködéssel kapcsolatosan, számos multi írja elő pontosan, hogy a dolgozók mit viseljenek a munkahelyen. Sok helyen tiltólistás például a farmer, a térd felett érő szoknya és az ujjatlan blúz, de akad, ahol alapelem a nyakkendő, az öltöny és a zakó. Sok olyan munkahely is van, amely a pénteki napokon engedélyezi a lazább stílust, így például a farmer viselését. („casual Fridays”). A formális elvárásokon azonban túl vannak olyan informális szabályok is, amelyeket nem biztos, hogy egy adott munkahely rögzít, de mégis egyértelműek a dolgozók számára.

Az alábbiakban szeretném összefoglalni Nektek, hogy milyen általános dress code-okról beszélhetünk a munkahelyen.

1.) Casual – azaz a majdnem előírásmentes viselet

Ez a legmegengedőbb munkahelyi öltözködési stílus, amellyel találkozhatunk. Rengeteg olyan vállalkozás van, amely a kényelem és az önkifejezés jegyében mentesíti a munkavállalókat az öltözködési korlátok alól. Ez logikus lépés lehet például az olyan cégeknél, amelyek kisebbek és nem érintkezek sokszor ügyfelekkel vagy más üzleti partnerekkel, vagy ha a mindennapi munkavégzést gátolná a formális viselet. Az azonban, hogy nincsenek konkrét formális szabályok, nem azt jelenti, hogy nem kelljen kötnünk magunkat bizonyos, írásban nem rögzített előírásokhoz. Casual dress code esetén bátran viselhetünk farmert vagy csinosabb felsőt, a férfiaknál pedig a henley felső és a piké póló is nyerő lehet. Óvakodjunk azonban a vulgáris feliratú pólóktól és a túl kivágott felsőtől, illetve túl rövid szoknyáktól. Körömcipő helyett húzhatunk edzőcipőt (amennyiben utcai stílusú), a melegítő viszont tilos.

​2.) Business casual ‒ üzleti lazaság

A business casual a legelterjedtebb dress code-nak számít manapság. A fentiekben ismertetett casual dress code-nál ugyan némiképp formálisabb stílus, de nem tartalmaz olyan szigorú elvárásokat, mint például a nyakkendő viselése. Bár formalitása utal arra, hogy a cégnél profi munka zajlik, a visszafogott lazaság viszont nyitottságot sugall a külső felek felé, és a munkavállalóknak is hagy némi szabad mozgásteret. Ebben az esetben ne viseljünk farmert, pólót, ujjatlan felsőt, térd felett érő szoknyát vagy sportcipőt az irodában. Előnyös viszont a szövetnadrág, az ing/blúz, és bátran felvehetünk az orrnál nyitott félcipőt is. Mindezt pedig bármikor feldobhatjuk egy csinos blézerrel és pár visszafogott ékszerrel. Mindenképpen ügyeljünk azonban arra, hogy ruháink ne legyenek gyűröttek, ami a szövetruhák esetében bizony rendszeres vasalást jelent. Emellett nem árt óvakodni a túl sok sminktől és a túlzott parfümhasználattól.

3.) Smart casual‒A mix

A smart casual dress code lehetőséget ad arra, hogy a laza darabokat formálisabb ruhadarabokkal párosítsuk. A lényeg az összhangon van, ám a lehetőségek némileg szabadabbak. Ebben a stílusban megengedett a farmernadrág, az azonban ne legyen koptatott vagy szakadt, maradjunk a sötétebb, elegánsabb fazonnál. Jó választás lehet a farmerhez a blúz és a blézer. Itt helyet kaphatnak a divatosabb, trendibb darabok is, amennyiben stílusosan párosítjuk őket klasszikusabb, formálisabb elemekkel.

4.) Business ‒ A klasszikus

Ennél a stílusnál már jóval kevesebb mozgásteret kapunk. Itt már elvárás a férfiaknál a nyakkendő és az öltöny, nőknél pedig a kosztüm és a zárt cipő. A színek terén is a konzervatívabb árnyalatok dominálnak: a fekete, a szürke és a sötétkék. No persze ez nem azt jelenti, hogy ne tehetnénk egyedibbé vagy stílusosabbá a megjelenésünket csinosabb darabokkal és kiegészítőkkel, de ne vigyük túlzásba, mivel nagyon vékony a határvonal. Egy stílus- és színtanácsadás alkalmával segítséget kaphatunk a lehetőségeket illetően.

A semi-formal és formal dress code-okról most nem írok bővebben, mivel ezek nem a munkahelyi viseletekhez, hanem a különböző eseményekhez kapcsolódnak. Itt már szóba jön az a kis fekete ruha, az estélyi és a csokornyakkendő is.

Végszó

Amennyiben a munkahelyünkön dress code-ot írnak elő, az némileg korlátozza az öltözködési lehetőségeinket, de semmiképpen sem jelenti azonban azt, hogy ne lehetne lehetőségünk az önkifejezésre és arra, hogy megmutassuk saját stílusunkat. Kapszulagardróbunkat mindenképpen a dress code-hoz kell igazítanunk, ami sokszor nem egyszerű feladat. Egy stílustanácsadás azonban segíthet, hogy ezt a lehető leghatékonyabban valósíthassuk meg.

További tartalmakért látogass el a Facebook csoportomba, Amarilla Stílusklub néven megtalálod a linkre kattintva. Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!