Bár még nem érezzük, hogy itt lenne az ősz, hiszen a szeptemberi vénasszonyok nyara tombol, de az őszi divatrendek már itt kopogtatnak az ajtón. A divatmogulok pedig már tűpontosan megtervezték, hogy mit vegyünk fel, ha elkezdenek hullani a fákról a levelek.

A hűvösebb hónapok beköszöntével eljön a réteges öltözködés szerelmeseinek időszaka. Ilyenkor egy stílusos kabáttal dobhatjuk fel a szuperelegáns, akár kötött ruhadarabokat. Az alábbiakban bemutatom nektek, hogy milyen trendek várhatóak ebben a szezonban, hiszen a 2023-as őszi gardróbot már februárban megtervezték New Yorkban, Londonban, Milánóban és Párizsban, de a viselés ideje csak most jött el.

Egy rakás berakás

Az ősz egyik slágertrendje a pliszé lesz. Akár egy lágy, drapírozott, akár egy bonyolultabb, sűrűbb hajtás mellett döntünk, egy igényes pliszírozott szoknyával vagy ruhával nem nyúlhatunk mellé. Ezeket a ruhadarabokat viszont lehetőleg egyszínű elemekkel érdemes kombinálni, hogy a hajtások megkapják az őket megillető hangsúlyt. Az idei pliszé trendeket a Paco Rabanne, a Givenchy, az Altuzarra, és a Mugler diktálja.

​Peplum

Igen, a peplum újra visszatért a divattérképre. Ez a derékrésznél fodrozott ruhadarab mindig is eléggé megosztó jellegű volt, de most már nem lehet csak úgy legyinteni rá, hiszen Bottega Veneta, Molly Goggard, Cecilie Bahnsen és a Nina Ricci is a pártfogásába vette. A gyönyörű sziluettet alkotó peplumdarabok hagyományos fit-and-flare (a derékig szűk, majd onnan kiszélesedő) formája igazán elegáns, ugyanakkor lendületes megjelenést kölcsönöz. Ez a kettőség pedig lehetővé teszi, hogy számtalan különböző környezetben viselhessük őket.

Csendes luxus

Az egyik leginkább felkapott trend az őszi szezonban a „csendes luxus”, amely az elmúlt időszakban egyre nagyobb teret hódított az öltözködési színtéren. Lényegében a gazdagság logókkal és azonnal felismerhető tervezői nyomatokkal történő extravagáns megjelenítésének ellentéte: itt a finomság művészetéről van szó. Az időtálló mellényektől a blézerekig, sőt, az egyszerűen csak jól szabott farmerekig, a csendes luxus az egyik legbölcsebb trend, amelyet érdemes követni. Ezek a darabok nem hívják fel magukra a figyelmet, a hozzáértő szemek viszont könnyen kiszúrják a jó minőséget, valamint a finom anyagokat és a profi kialakítást, amelyek gondoskodnak az időtállóságról. A csendes luxusnak ma már majdnem mindegyik divatház kezd teret adni, de mégis a Tove, a Bottega Veneta, a Gucci, a Ferragamo, a Gabriela Hearst és a Miu tekinthetők a trend a zászlóshajóinak.

Vörös kód

Az emberek mindig tudni akarják, hogy mi lesz a „szezon színe”, és bár a Barbie filmnek köszönhetően a rózsaszín még mindig a népszerűség középpontjában áll, a divatszakértők körében nincs kétség afelől, hogy az ősz igazi divatszíne a piros. Nem a lágy vörös, nem a rubin, a bíbor vagy a burgundi, hanem a jó öreg skarlátvörös. Ez a drámai szín sok szempontból ugyanolyan klasszikus, mint a fekete vagy a tengerészkék. Egy vörös ruha maga a hangsúly, a tüzesség színe, és ha tetőtől talpig ezt viseli valaki, azzal idén ősszel biztosan jó lóra tesz. Egész hosszú azoknak a divatházaknak és tervezőknek a listája, akik a pirosra esküsznek. A szín nagy kedvelője Stella McCartney, Bora Aksu és Nensi Dojaka, de Victoria Beckham és Alexander McQueen is.

Az LBC

A szezon egyik leghordhatóbb darabja, az LBC (Long Black Coat) lesz az ősz legmenőbb felsőruházati opciója. Bár ebbe a trendbe rendesen belekapaszkodtak a fast fashion márkák is, de ha egy letisztult darabra vágyunk, érdemes lehet a felsőbb polcokról szemezgetni. A boka fölé érő darabok szintén a kapszulagardróbba kívánkoznak. A minőségi anyagokat használó márkák közül a: Hugo Boss, a Dolce & Gabbana, a Prada és a Chanel is remek választásokat kínál.

Moody Blooms

Tavasszal és nyáron sokan szívesen hordanak virágos mintákat és lágy, légies színeket (kivéve Miranda Priestlyt az Ördög Pradát visel című filmből), de ha jobban meggondoljuk, az ősz sem lehet kizáró ok az ilyen ruhák viselésére. A különbség mindössze annyi, hogy idén az őszi kollekció darabjait pasztell színvilágú virágokkal dobják fel, így kevésbé harsányak. Az ilyen ruhákhoz érdemes mély alapszínt választani – ideális esetben feketét vagy szénszürkét – , és így a kissé fakóbb virágos szín is hangsúlyosabb lesz. A Moody Blooms stílusú ruhákat megtalálhatjuk Erdem, Carolina Herrera és Christopher Kane , valamint a Burberry és Alexander McQueen kollekcióiban is.

Kiegészítők

Harisnyanadrágoknál nem a finom testszínű, vagy a funkcionális fekete tűnik fel az idén a kifutókon, hanem „felrúgva” a hagyományokat, színes kavalkád látszik kibontakozni, élükön a fentebb már említett vörössel. Ezek a merész kiegészítők tűnnek fel David Koma, Ahluwalia & Coperni, valamint a Dundas, Nina Ricci, a Gucci és Victoria Beckham kollekcióiban is. A sálak és kendők tekintetében a divatguruk szerint a takaró méretű sálaké a főszerep az idén, amelyeket többféle módon is viselhetünk. Ha mégsem boldogulunk a választással, egy szín- és stílustanácsdó segítségével megtalálhatjuk azt a darabot, amelyet szívesen és sokoldalúan viselhetünk. Letehetjük a voksunkat egy Michael Kors-féle, visszafogott árnyalatú, lazán az egyik vállra vetett sál mellett, de egy olyan erőteljesebb, élénk színekkel és nyomatokkal díszített darabbal is próbálkozhatunk, mint amelyet, Stella McCartney vagy Gabriela Hearst álmodottt meg. Sőt, egy még nagyobb fedésű változattal sem fogunk tudni hibázni idén ősszel. Érdemes még említést tenni az angolszász országok iskoláiban kötelező nyakkendőkről is, amely a „back to school” trend kereteiben hódít az idén.

Végszó

Az ősz tehát bővelkedik majd az újdonságokban, és ami még ennél is fontosabb, a színekben is. A napsárga és a mozifilm hatására a Barbie-rózsaszín is feltűnik, de azért megmarad a szürke, a fehér és a fekete szentháromság is. Mivel a tengerentúlon a pandémia után a munkáltatók elkezdték ritkítani a home office lehetőségét, és a munkavállalókat visszaterelni az irodába, így a divatban is újra előjöttek az egyszerűség és a pragmatizmus jegyében született ruhadarabok, amelyeknek színpalettája is visszafogottabb lett.

A nagy divatházak kollekcióit vedd inspirációnak, és bízz benne, hogy egy-egy összeállítást meg fogsz találni a kedvenc ruhamárkádnál is, legyen az egy tehetséges magyar tervező, egy fast fashion márka, egy lakásbutik vagy egy ruhacsere folyamatban részt vevő üzlet.  Az egyedi stílus kialakítása nem pénz, sokkal inkább tudás kérdése. Tudás önmagadról, a tónusaidról, a testalkatodról, a személyiségedről.

A végső cél az, hogy Te jól érezd magad!

Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!