Hogyan válaszd ki a testalkatodnak legmegfelelőbb fazont?

Napjainkban a nadrág a női ruhatár egyik alapeleme (sőt, sokaknál „az” alapeleme), amely számtalan méretben, fazonban és anyagból érhető el. Pedig az első kifejezetten nők általi hordásra készült nadrág csupán 1851-ben készült, és ekkoriban a női nadrágviselés még inkább a feminizmus egyik szimbóluma volt mintsem önálló divatirányzat. Kevésbé ismert, hogy Magyarországon Petőfi Sándor felesége, Szendrey Júlia volt az egyik első nő, aki nadrágot hordott. A női nadrágok divatja fel-fellángolt az első és a második világháború környékén is, de ezekben az időszakokban a hangsúly inkább a praktikusságon volt, és a ruhadarab viselése a szoknyákkal és ruhákkal szemben mindig csak másodlagos megoldásnak minősült. A női nadrágok végérvényesen csupán a 60-as és 70-es években váltak széles körben elterjedtté, sikerük azonban azóta is töretlen.

Az tehát egyértelmű, hogy a kapszulagardrób részeként minden nőnek rendelkeznie kell legalább egy-két nadrággal. Nem mindegy azonban, hogy milyen fazont választunk, hiszen a különböző testalkatok különböző szabást követelnek meg. Olyan nincs, hogy valakin ne állna jól a nadrág, a kérdés csak az, hogy pontosan milyen nadrág a legmegfelelőbb számára. A tökéletes fazon megtalálása azonban nem egyszerű feladat, és időbe is telhet. Az alábbiakban bemutatok néhány alapszabályt, amelyet a különböző testalkatok esetében érdemes követni. És ha a nadrágtípusok elnevezéseivel kapcsolatban egy segítségre lenne szükséged, a blog alján lévő kisokosban megtalálod a definíciókat.

Nem csak alkat kérdése…

A lentiekben megfogalmaztam néhány aranyszabályt, amelyeket érdemes követni a nadrágválasztáskor az egyes testalkatok esetében. Ám ismét ki kell emelnem, hogy ez a felosztás csupán támpontot adhat. A tökéletes nadrág kiválasztásakor figyelembe kell venni a magasságot, az egyéni jellemzőket, hogy milyen környezetben/alkalomhoz szeretnék viselni a nadrágot, milyen színek állnak jól, illetve mi az, ami megfelel az ízlésünknek. Ehhez pedig szín és stílustanácsadó segítségét érdemes kérni, hiszen ő az egyéni paraméterek függvényében segít dönteni. Stílustanácsadás után pedig ismerve az alkatunkat már mi magunk is könnyedén döntünk a számunkra előnyös fazonokról.

​Alma alkat

Az alma alkat esetében a cél az, hogy a hasi és deréktáji szakasz hangsúlyosságát kiegyensúlyozzuk, Ebben az esetben tehát a figyelmet a formás lábakra érdemes terelni. Ebben a szélesebb szárú vagy bootcut, illetve az egyenes szabású nadrágok segíthetnek. A nagyon szűk nadrágoktól viszont óvakodjunk, mivel a lábakat vékonyabbnak láttatják, ezzel azonban még inkább erősnek tűnik a felsőtest. Ha mégis szűk nadrágot választanánk, akkor hosszabb felsővel ügyeskedve érdemes egyensúlyba hozni a felső és az alsó részt.

A derék hangsúlyosságát növelhetik a nadrág felső részén található minták, a magas derék és az elülső ráncolás, tehát ezeket kerüljük. A jól megválasztott öv viszont segít hangsúlyt adni a deréknak, és formásabbá teszi azt. Ha elég bevállalósak vagyunk, jó döntés lehet a cargo nadrág, amely az oldalzsebeknek köszönhetően ívet ad a csípőnek. Az almáknak jól állhatnak a palazzo fazonú nadrágok is, melyeket a magassarkú cipővel kombinálva elegáns megjelenés érhető el. Az anyagok terén részesítsük előnyben a lágy esésű, könnyed anyagokat, mivel a vastag, nehéz anyagok a deréktáji szakaszt erősebbnek láttatják.

Körte alkat

A körte alkat esetében a nadrág kiválasztásánál a cél az, hogy optikailag csökkentsük a csípő szélességét. Ilyenkor bátran választhatunk magas derekú nadrágot is, amellyel kiemelhetjük a derekat. Semmiképpen ne viseljünk azonban csípőnadrágot, mivel azzal pont azt a részt emeljük ki, amelynek a hangsúlyát csökkenteni szeretnénk. Ebben az esetben nem előnyösek a testhez tapadó, szűkszárú vagy répa fazonú nadrágok sem, hiszen csípőben erősítenek.

A bokáig érő, rövidebb fazonokról tudni kell, hogy megváltoztatják a testarányokat, és alacsonyabbnak láttatnak, ezért a csípőt is jobban hangsúlyozzák. Körte alkat esetén éppen ezért érdemesebb előnyben részesíteni a hosszabb szárat.

Törekedjünk a sötétebb színekre, és kerüljük a nagy, élénk mintákat, hiszen ezek is szélesítenek. Pozitív hatást érhetünk azonban el a hosszanti csíkozással, hiszen ez a minta optikailag nyújtja az alakot.
Az egyenes, bővebb szárú vagy palazzo nadrágok jelenthetik az ideális választást, főleg azok, amelyeknek derékrésze is hangsúlyos. Anyag tekintetében törekedjünk a könnyű, lágyabb esésű anyagokra, amelyek jól mutatnak a csípőnél.

Homokóra alkat

A homokóra alkatnál is az előnyös részt érdemes hangsúlyozni, amely ebben az esetben a karcsú derék. Akárcsak a körte alkat, a homokóra típus is bátran választhat magas derekú fazont, ám a csípőnadrágtól érdemes óvakodni. Ne válasszuk répafazont, amely lefelé szűkül, és a csípőt emeli ki, és tartózkodjunk a cargo fazonú, oldalzsebes nadrágoktól is, hiszen a hangsúlyt pont a csípőre irányítják, és nagyobbnak láttatják azt.

Itt is törekedjünk a bootcut, flare, palazzo vagy hosszú fazonú nadrágokra, melyek nyújtják a lábakat, és kisebbnek láttatják a csípőt. Ideálisak a szélesebb szárú vagy egyenes, lazább fazonok.

A színek tekintetében a sötét színek az előnyösebbek, de azért nyugodtan választhatunk világosabb színeket is. Semmiképpen se hordjunk azonban túlságos bő, buggyos vagy túl nagy mintákkal díszített nadrágokat. A hosszanti csíkozás ebben az esetben is nyerő.

Fordított háromszög alkat

A fordított háromszög alkat esetében a cél pont a körte és a homokóra alkatnál leírtak ellentéte: itt az egyensúlyt úgy tudjuk megteremteni, ha a csípőt és a lábakat hangsúlyozzuk ki. Ezért teret kaphatnak az olyan fazonok, mint a háremnadrág, a cargo nadrág, a chino nadrág vagy akár a culotte. A rövidebb szár segít kihangsúlyozni a csípőt, de azért nem árt vigyázni vele, mert alacsonyabbak esetében nem előnyös.

Ha a szűk fazon megszállottai vagyunk, akkor ne ragaszkodjuk a teljesen skinny fazonokhoz – válasszunk egyenes, cigaretta típusú nadrágot, illetve flare fazont.

Anyagokban viszont lehetünk bátrabbak, hiszen itt nem kizáró ok, ha nehezebb anyagból készül a nadrág. A fordított háromszög alkat esetében az élénk szín és a nagy minta előnyös, már-már kötelező. Lehetnek rajta díszítések, zsebek – minden ami hangsúlyosabbá teszi a csípőt.

Egyenes alkat

A cél ennél a típusnál a gömbölyded, nőies formák kialakítása, ezért próbáljuk meg a derekat és a csípőt kihangsúlyozni, És ezt hogyan érhetjük el? A derekat például övvel vagy díszítéssel emelhetjük ki, és előnyös a széles derékpánt is. Ennél a testalkatnál megengedett a csípőnél berakásos, enyhén ráncolt vagy bővebb fazon is, amely elősegíti a nőies formák kialakítását. A csípőtájékon, oldalt elhelyezett zsebek szintén pozitívan hatnak a csípő kiemelése szempontjából, a száron elhelyezkedő oldalzsebek viszont nem előnyösek. Kerüljük a túl bő, laza nadrágokat, hiszen azok még jobban elrejtik a nőies vonalakat.

Bátran viselhetünk bootcut, flare vagy a szélesebb szárú nadrágokat, ám a szár szélessége semmiképpen se legyen túlzó, hiszen az még kisebbnek láttatja a csípőt. Az egyenes nadrág kerülendő, viszont a paperbag típusú nadrágokat kifejezetten ehhez a testalkathoz találták ki. Részesítsük előnyben a puha. lágy anyagokat, amelyek segítenek kerekíteni a formákat.

És ebben az esetben is jöhetnek a színek és a minták minden mennyiségben, hiszen a cél, hogy kiemeljük a csípőt.

Nadrágkisokos

  • Bootcut: Szó szerint „csizmához illlő szabást” jelent. Olyan nadrág (farmer), amelynek szára szinte teljesen egyenes, de az aljánál, térd alatt finoman kiszélesedik.
  • Cargo: a katonai nadrágokat és munkaruhákat idéző, bővebb szabású nadrág, amely oldalzsebekkel és hátsó zsebbel is rendelkezik.
  • Chino: Vékonyabb, sportos tavaszi-nyári nadrág, amely a csípőnél és a bokánál kicsit beszűkül, és jellemzően a combrésznél és a száron bővebb.
  • Culotte: ¾-es szárú, tehát a bokánál végződő, bő szárú nadrág.
  • Flare: Trapéznadrág, ám nem kell mindenképpen a 70-es években divatos fazonra gondolni. Felülről lefelé bővülő szabású nadrág, melynek alja harangszerűen vagy enyhébben kiszélesedik.
  • Háremnadrág: Csípőnél passzos, majd combnál erősen kibővülő nadrág, amely a bokánál ismét összeszűkül.
  • Palazzo: Földig érő, széles szárú nadrág, amelynél a szélesedés a csípő vonalától kezdődik.
  • Paperbag: Nagyon magas derekú, széles derékpántú nadrág, amelyet széles öv vagy összehúzás fog össze. Az öv vagy összehúzás feletti pár centiméteres rész úgy ráncolódik, akár egy papírzacskó, innen kapta a nevét is.
  • Skinny: Szűk, testhez simuló nadrág.

További tartalmakért látogass el a Facebook csoportomba, Amarilla Stílusklub néven megtalálod a linkre kattintva. Ha szeretnél te is közelebb kerülni a stílusodhoz az öltözködésben, vagy már pontosan tudod, mi a te valódi stílusod, csak egy kis finomhangolásra van szükséged, várlak szeretettel stíluskonzultációra. Szolgáltatások menüpont alatt megtalálsz minden szükséges információt!

Legyen csodaszép napod! Ne feledd! A stílus benned van, tegyük láthatóvá! Én itt vagyok és segítek Neked!